Shkolla e parë shqipe në Ura Vajgurore, shkolla “5 Maj”

Shkolla 5 Maj , e para shkollë shqipe e çelur vitin 1957 në Uren Vajgurore u vendos në nje lagje te quajtur 4 Shtatori . Ky institucion i parë për mësimin e gjuhës shqipe dhe përhapjen e vlerave atdhetare me këtë emër njihet më shumë edhe sot. Çelja e kësaj shkolle ku mori nismen e pare ne shkolle me 40 nxenes dhe mesuesit e saje te pare kan qene Eqerem Maluko dhe Antigoni Stavri .Nxensit qe u afruan ne kete shkolle vinin nga Ura Vajgurore nga fshati pashalli dhe fshati konizbalt .Me pas ne vitin 1964 hapet shkolla tjeter ne Uren Vajgurore e cila u quajt shkolla Sali Gjuka.